15.01.2010 г.

Приликата с действителни лица е...

Ето ви един цитат:
„Не Оруел, а Хъксли се оказва образецът на съвременната система за наблюдение и контрол, както е забелязал още преди изобретяването на интернет цитираният от автора медиен критик Нийл Постман: „В 1984“ хората биват контролирани, като им се причинява болка. В „Прекрасният нов свят“ хората биват контролирани, като им се причинява радост.”“
Целият текст може да прочете тук.
Мисля си, че това е добър материал за размисъл през уикенда :)

8 коментара:

  1. Скоро даваха и "Гатака" по някоя от нашите тв, може и съвсем преднамерено. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така, наборе..Утре сутринта ще го прочета по-спокойно и подробно и тогава ще го изкоментирам. Нали така са казали -утрото е по-мъдро..:))
    Иначе се радмам, че и ти намираш интересни работи в "Дойче веле" :))

    ОтговорИзтриване
  3. Добро утро!
    То ,това е дълга тема, но като за начало :
    1. Да разгледаме началото - драскане по камъни, след това по глинени плочки, кожени свитъци и накрая -хартия.
    Книгите,обаче са скъпи, защото са "бутикови" т.е преписват се на ръка и освен това грамотнитните не са много.
    Започва печатането - поевтиняват, но освен пари, трябва и време за четене :)))
    Както и да е получава се полека -лека масовост.
    В комуникациите идва телеграфт (революция), фотото, телефонът, киното, радиото, телевизията.
    ---------
    Но забележи - всичко се ползва ПООТДЕЛНО.
    Малко са хората, които могат да четат книга, да гледат филм, да говорят по телефон и пр..
    После идва компютърт - ВСИЧКО В ЕДНО.
    факса, пейджърите, клетъчни телефони и пр.
    Идва Н.В.ИНТЕРНЕТЪТ и набухва и последните по-горни в копмютъра ...и "те ти булка ,Спасов ден" (нали знаеш откде идва тоя лаф -дето ония на сватбата обрнал масата с оная си работа като сядал):))))))
    Горе долу и тук е нещо такова....
    Да верно, ТЕ ни следят и "систематизират", но и НИЕ бърникаме на доста места..
    Да, ТЕ са в по-изгодна позиция,има асиметрия, технически са по-обезпечени ,папите са си пари, а имат и държавно-адм. лостове да се налагат, но НИЕ можем да се предупреждаваме..
    ------
    хайде малко почивка :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Това ми се струва много добро попадение, slavuncho! Човекът (немският журналист) е направил ценни наблюдения. Само е пропуснал, че зад описаните от него заплахи стоят не толкова машините, техните програми и алгоритми (което не значи, че изброените не биха могли да стоят в бъдеще). Зад описаните от него заплахи стоят хора! Това са хората, които имат главен интерес от поддържането на описаната система като цяло.

    На първо място - това са политиците и държавните агенции, които много често употребяват ресурсите си за незаконно следене (излишно е да припомням разните там "ЕШЕЛОН"-и, Агенции за национални сигурности и прочее, и прочее). Веднага след тях идват мощните бизнес-кръгове, следвани от по-обичайния криминален свят.

    ОтговорИзтриване
  5. На мен пък ми направи друго впечатление едно друго изречение:: "виновни са не изчислителните машини, а ние, които очакваме прекалено много от тях.".
    Преди години се е считало,че и четенето на книги е промиване на мозъците.
    Иначе контролът, колкото и да не си спомняме, винаги е съществувал. Развиват се методите му, но и начините за заобикалянето му.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз обаче бих допълнил Владимир Иванов (krizt) по следния начин: Развиват се методите за контрол и начините за заобикалянето му, но последните са използвани предимно от престъпните, криминалните кръгове с помощта на престъпното бездействие и дори с активното съучастие на официалните власти (официалните власти също много често не се спират пред престъпната употреба на най-последните технологии за контрол и следене).

    ОтговорИзтриване
  7. Приятели,
    няма да отговоря на всеки от вашите коментари, както съм правил до сега. Едната от причините е, че съм съгласен с основните тези, които излагате. Другата е, че реших да се видя малко отстрани в цялата тази идилия - блогпространството... В събота и неделя не пипнах компютъра и май се чувствам по-добре :) Може да изпробвам почина :) „уикенда - без компютър“!

    Наборе, само една невинна забележка. Обикновено обръщаме масата с оная си работа като ставаме, а не като сядаме... :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Точно така, объркал съм се ...като ставал беше:))))

    ОтговорИзтриване