7.01.2010 г.

От какъв зор?!

Чета си аз за последната най-велика .... „офис“ програма на Майкрософт. Според мен би трябвало да е безценна щото не върши работа, но те - майкрософтци и цени й сложили!
Работил съм с каквито се сетите editor-и, като се започне от Ре2 (преди него имаше и други, но всичко помни ли се?) та до ден днешен. Майкросфтските такива бяха най-дървени - още от MS Word за DOS, където стигнаха до 5 или 6 версия, MS Word 2.0 за Windows и Apple и т.н., и т.н. По едно време откраднаха електронните таблици от един унгарец (краденето не е непривично за Бил Гейтс - справя се момчето!). След това съсипаха още ред фирми, които правеха по-добри офис приложения и така се стигна до това недоразумение Office 2010, за което - ако искаш все пак нещо да върши, трябва да платиш 500 долара!!!
От какъв зор да го правя, като има пълна алтернатива на майкрософтсото изделие, която на всичкото отгоре е безплатна и е на български - за които от вас е важно. Освен всичкото това чете всякакви файлове от платените офис-приложения и работи на двете платформи - Windows и Linux. За Мас не съм сигурен...
Та тъй. Изтегляш си я от тук, инсталираш и работиш без проблеми. Като нещо не ти е ясно четеш хелпа или питаш по форумите...
Приятна работа!

11 коментара:

  1. Вижда ми се интересна - ще я пробвам. Благодаря, Славунчо. :)

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление офисът на Майкрософт има повече възможности - поне за мене. А междинните версии на Офис 2010 с ключове за активиране отдавна лежат по руските торент и варез сайтове. Ще кацне и окончателната.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз си инсталирах Ubantu, но не знам как да си инсталирам драйверите, опитах всичко което зная, а мисля, че съм на ясно, оправял съм си windows-а, безброй пъти, но с това ударих на камък. Имам два лаптопа, единият е със 17" моитор, а другият за работа е с 10,2", та на малкия си инсталирах Ubantu, но понеже драйверите(бак-ап на системата) са ми на скрит сектор на харда, линукса не ги разпознава. Опитах да стартирам инсталацията по различни начини, но визарда на Ubantu дава грешка. Та за сега ползвам Windows, но ужасно ми се иска да мина на линукс. Ако можеш да помогнеш с опит, зная че ползваш линукс, ще ти бъда благодарен

    tuareg70@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  4. frog'n'roll,
    за нищо! От проба глава не боли :)

    ОтговорИзтриване
  5. Павел Борисов Николов,
    вероятно има повече възможности и щом те ти вършат работа, решението е очевидно. Не съм сигурен кое го има и кое го няма в единия или другия редактор. За последните 10 години ми се наложи един път да направя съдържание на документ и се оказа, че тази опция липсва в open office.
    Е, като не го намерих, реших въпроса с Word от MS Office.
    Все пак, за ежедневно ползване за мен това е по-добрата програма..., но въпрос на вкус, навик и т.н. Помниш навремето как се деляхме на ползвачи на PC Tools или Norton Utilities, а двете програми имаха едни и същи възможности и разлики в нюансите. Писна ми и да хаквам, краквам, да използвам кейгени и т.н.

    ОтговорИзтриване
  6. За ежедневие, разбира се, напълно съм съгласен - Опън офис е по за предпочитане. Но на мене ми се налага да прибягвам и до по-специфични функции. Пък и в училището програмата по информационни технологии (преподавам това на два класа) включва офиса на Майкрософт, така че няма как да избягам от него. А да скачам от един офис на друг не искам. По същите долу-горе причини не преминавам и на Линукс.

    ОтговорИзтриване
  7. Проблемът е познат. Когато работиш в администрацията, в училище, с майкрософтски продукти, добре е те да са закупени легално... Не само заради личният пример :)))
    Преди години имаше един MS Office 4.3. Пълната инсталация включваше над 40 1.44 МВ-тови дискети...
    Домакинът на министерството, в което работех, гордо ме осведоми, че е закупил незнам-колко копия на продукта. Склада му приличаше на склад на Майкрософт. Нямало кой да му каже, че може да се купи един пакет с правото да се инсталира на 10 компютъра, примерно... Както и да е, стари работи... А спорът за/против свободно разпространяемият софтуер у нас все още предстои :)

    ОтговорИзтриване
  8. И аз го имам, но го ползвам рядко. Не зная причината, но под XP , върви по-тежко от MS Office 2003, с която работя от години, а компютърът ми е доста слабичът и се съобразявам с него. Предимството е,че е безплатна.

    ОтговорИзтриване
  9. @Валентин Михалев - тия драйвери, дето са на скрития дял са предполагам за уиндос и няма да ти свършат работа.
    Не знам кой драйвер ти липсва. Ubuntu обикновено разпознава повечето хардуер, кое не е разпознал?

    Може би се опитваш да инсталираш стара версия?

    ОтговорИзтриване
  10. Владимир Иванов,
    не знам защо при теб е така. Аз ползвах open office на стария си лаптоп (IBM Pentium III, RAM 256) и на windows, и на linux именно заради по-малките изисквания към хардуера...

    ОтговорИзтриване
  11. Моят е с малко разширение до 375 и сега се замислям,че при инсталацията на Office 2003, съм подбрал само това,което ползвам в къщи, докато пакетът на Open office е пълен. Когато ми остане време трябва да го редуцирам и него.

    ОтговорИзтриване