15.07.2009 г.

Дрескод

Демек, каква абичка да турнеш, като си между хората по определен повод. Вчера много се говорй за дрескода на депутатите. Такъв бил, онакъв бил, радостни мрънкаха журналистите. Радостни, щото имаха за какво да драскат и да блеснат с "познанията" си. Ъв корс, дрескода е въпрос на стайлинг, бът... Дълго можем да бръщолевим така, а речта "на мама и на татка" ще остане някъде по лавиците с олдфешън меморис. Не съм от най-изявените радетели на чистият български език. До голяма степен, това понятие е ефимерно във времето. Всеки език се развива, но трябва да има и някакви граници. За липсата на такива говори и факта, че признатият за най-добър оратор в българското народно събрание, се казва Лютви Местан. Знайно откъде и как са навлезли турцизмите в българският език. След Освобождението речта е изпъстрена с множество заемки от руски, френски, немски. През 1944 г. започва втората вълна от руски термини във всички области на живота. Сега пък, добрият тон изисква да се правиш на американец в речника и изговора... Очевидно, ниската обща култура и, като следствие, ниското самочувствие, водят до стремеж да блеснеш с "Нещо" - език, облекло, поведение, и това определено "върви" в чалгаелита. Тук е мястото да благодарим на историческата ни съдба, че не сме близо до Китай и Япония. В противен случай, как ли щяха да мяукат родните папагали! Пък и с една ръка трябваше да си придърпват очите... мъка...

6 коментара:

  1. Можеше и да е по-лошо.Езикът на бушмените се състои само от цъкащи звуци. Службите ще се побъркат да търсят бомби с часовников механизъм:)).Картината е неприятна, защото напоследък наблюдавам и доста възрастни хора , да използват на всяка дума термини, които не разбират, пък и се гордеят с тях.

    ОтговорИзтриване
  2. сигурно се събличат с дресдекодер :-)))

    ОтговорИзтриване
  3. krizt,
    :) Тук се крие и основната разлика между американците и българите. Първите налагат дето идат по света своята култура, ние копираме аборигените, където и да сме..
    А за другото - простотията не е приоритет на младежта :)

    ОтговорИзтриване
  4. aria,
    де да ги знам! Нямам такива приятели, та и познати дори :)

    ОтговорИзтриване
  5. ние нали по дрехите посрещаме, а по ума изпращаме, та... с облеклото явно се справят по-добре, отколкото с другото :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ха! Че то не е фешън да си умен, да четеш книжки, да не слушаш чалга...

    ОтговорИзтриване