6.07.2009 г.

Какво разбрах в следизборната нощ

Изводът, след като изслушах търпеливо новопредставените, е плачевен. За мен. Разбрах, че с моето негласуване съм проявил величайша, граничеща с престъпление, безотговорност към родината, обществото, децата ми, внуците, кученцето, папагала... и себе си дори. Разбрах и още нещо. Щом не съм човек с "дясно" мислене (?!) а приори съм ретрограден, тъп, идиот и... все в този порядък. Какво ми оставаше в три часа след полунощ?! Като човек, който дори не е и с "ляво" или "центристко" такова реших, че трябва да взема бързи мерки за моето очовечаване и повишаване на интелекта ми. "От къде да започна?!" - прозвуча в нощта. С неориентираният си мозък реших, все пак да се върна към източниците на цивилизацията и щом е така, защо не от Китай. Ето какво прочетох в една книжка: "Към края на периода (475 - 221 г., пр.н.е - б.м.), класическият даоизъм се превръща в средство за открит протест срещу лицемерието. Щом обществото е корумпирано, мрежата от истини и лъжи може да се избегне само ако човек стои настрана. Така се появява една житейска алтернатива- отшелничеството. По-късно този начин на живот се възприема не само от даоистите, но и от някои най-великите китайски поети и художници. Отшелничеството в никакъв случай не се разглежда като бягство от отговорност, а символизира запазването на личното достойнство и индивидуалната свобода." Ева Уонг, "Даоизъм", стр.37, изд. АРАТРОН, 2002 г. Тези редове ми донесоха няколко часа благодатен сън и ми дадоха сили спокойно да дочакам времето, когато ще лъснат гъзовете на маймуните...

7 коментара:

  1. Ясно ;) Седял си до три посред нощ за да получиш просвеление,
    Пък повечето просветени са си дремвали блаженно.
    Целта оправдава средството ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Просветление - не бих казал. То, ако ми беше просветнало, може би, щях да отида да гласувам :)
    Причината е, че искам да разбера защо хората вършат разни неща, но не би...

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми е странно,че си стоял до толкова късно. Животът не започва и не свършва с едни избори или мандат.По-важен е периодът между изборите, а тогава отшелничеството според мен не е рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. А, аз горе-долу по това време си лягам :)
    Иначе, политиката е последното и най-незначителното нещо в моя живот. Може и да не личи много, но... :)

    ОтговорИзтриване
  5. Е, вече знам как се казва най-силната и мощна партия в България, тази сбрала в редиците си половината от имащите право на глас.

    :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ги гледах - всичките. Също си лягам късно /или рано/.Какво да ти кажа - гласувах - убедена съм, че трябва. Сега ще гледам АКТИВНО как си вършат работата. не съм туркофоб, нито кой знае какъв патриот, но реакциите на Анкара и вестниците им, ме карат да мисля, че някои трябваше да разберат, че не може съвсем безнаказано да се дърпа за опашката балканский лев! Как е кучо ;-)))

    ОтговорИзтриване
  7. Аз също мисля, че при тази обществена система, трябва. Въпросът е да намериш за кого. Аз не намерих. 2001 г. гласувах емоционално, дадох доверие на заем и ми се върна с лихвите. За това сега изчаквам. Има и положителни, и не толкова, индикации. Живот и здраве, след четири години пак ще му мисля. До тогава, както казваш, ще нблюдавам активно :). Вярно е, че ако на тази позиция бяха останали повечето хора, имаше риск досегашното управление да се възпроизведе, но... парен каша духа.
    Турците не мога да обвинявам. Те имат своите интереси и ги защитават добре. Това, че ние не защитаваме нашите е престъпно. Не мога да обвинявам турците за това, което са вършили дедите и прадедите им. Ако тръгнем по тази линия няма да стигнем до никъде. Важното е какво става днес, какво ще стане утре. Ние точно тук сме слаби. Иначе, да припомняме миналото и да ривем - нямаме равни!
    Песа яде, спи и... расте :). Май съм случил на ламя. Скоро ще има снимки :)

    ОтговорИзтриване