18.05.2009 г.

Поводи за размисъл III

Тази сутрин, още по-тъмно, тръгнахме с жена ми... да си купи стол. Не за в къщи. В къщи си имаме и си купуваме, когато си искаме. За службата. Служебен стол. Не познахте :) Не работи в тази фирма от няколко дни и тя, фирмата, не е толкоз мъничка, че да не може да си позволи - заради кризата, естествено - да купи столове за своите служители и те седят на кашони и празни сандъци. Фирмата е голяма, държавна, авторитетна и т.н. Пък и жена ми не работи там от вчера, но... това е вторият стол, който си купува. Проблемът не и в 70 - 80-те лева, които даде. Проблемът е в това, че някои нехранимайковци, безродници и занищодругонеставащи, демек - депутати, са приели (интересно с колко чужди карти!) Закона за обществените поръчки. Спазвайки го, ръководството на фирмата вече няколко години не може да закупи за своите служители столове, защото... на който не му е ясно "защо" да прочете закона. Все пак - незнанието на закона не дава право за неговото неспазване. Четете държавен вестник! Старият "Стършел" патки да пасе, но това между другото... В крайна сметка се оказва, че е добре да си носиш от къщи кламери, папки, химикалка, стол - както стана ясно, и всичко останало, което да осигури дейноста ти. Щото има закон, който... е приет от едни, които... Като се позамисли човек - има файда от това да си министър-председател, например. Без да спазваш закона, можеш да поръчаш сделка за милиони по целесъобразност и с цялата си арогантност да заявиш как твоите експерти те уверили, че сделката е "чиста"! А в какво друго да те уверят "твоите" експерти, бе Станишев?! Та стигнах и до въпросите, които си задавам: 1. Защо Станишев може да нарушава законите, а жена ми не може? 2. Защо полителита може да прави каквото си иска, а жена ми не може? 3. Защо "те" могат да пръскат пари като невръстни милиардерски щерки, а жена ми не може да си вземе фактура и по нея да й възстановят разхода? Въпросите са реторични. А "те" могат, защото "ние" им позволяваме. Защото, като се юрнем към урните на двете дати, на които трябва да покажем своята отговорност и гражданска съвест, първо пред Европа, а после и у нас, отново ще им дадем това право. За още четири години. Гласувайте, братя българи! Гласувайте, да ви е сладко... ПП. Днес научих, че използването на жаргон, турцизми и русизми е помощно средство за прикриване на липсата на факти. Опитах се да използвам англо-саксонизми и американизми, но... нещо не ми се получава :(. Остана ми вярата, че вие ми вервате :)))

8 коментара:

  1. Точно затова няма да се юрна към урните !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, да можеха хората да чуят какво говорят за тях тези изедници...:(Знаеш какво мисля по този въпрос, та няма да се повтарям...

    ОтговорИзтриване
  3. О, да! Омразата е взаимна. Имах приятели, които влязоха в тъй наречените "висши кръгове". Само за няколко месеца от нормални хора се превърнаха... ами в това, което всички виждаме.
    Има една поговорка: "Дай на човека власт за да разбереш колко струва!". Е, разбра се, че нищо не струват.
    Ами сега :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гледам им рекламата на БСП обещават и за децата да се погрижат ,ако ги изберем.
    Замислих се как да го тълкувам точно. Ако го каже нормален хубаво, ама когато става дума за тях ...

    ОтговорИзтриване
  5. Доколкото съм запознат има вратички за избягване на процедурата.Не само за министрите, но и за общините.Отклоняват се средства на поразия.Според теб какъв е начинът за изход от това положение?

    ОтговорИзтриване
  6. Вратички е меко казано :).
    В конкретният случай, проблемът идва от това, че след провеждането на конкурса се дава права на загубилия/те да обжалват решението. И така се заформя една безкрайна процедура. Съдът може да постанови, че обжалвалия печели конкурса, тогава пък другия обжалва и т.н. Известно ти е, като на всеки българин, колко бързо стават нещата в съда.
    Единственото, което мога да предложа е, когато се правят закони, а и за всичко останало, първо да се мисли.
    Някъде съм споменавал, че навремето съм участвал в законотворческият процес, като служител в министерство. Практиката, да се вземе някой акт от друга законодателна система, да се преведе и да се "пригоди" към нашата нормативна уредба е дълбоко погрешна и порочна. Това, което работи в Германия, не работи в Италия или България. Законът и морала действат в конкретно време и на конкретно място. По тази причина, когато искаме да постигнем резултат, изискван от някой европейски орган, задължително трябва да се съобразим с нашата специфика. Целите са постижими с различни средства и по различни пътища.
    За съжаление, мисленето е немотивирано у нас. Важното е да "препишем" какво са направили американците, руснаците и т.н., и т.п. Така не става.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, да съчувствам на жена ти. И моят съпруг подскача колчем се спомене за "Данъци, Муртина и Валентин Захариев". Защото за едни може да не сплащат данъци, а за други не може.
    Леля

    ОтговорИзтриване