30.05.2009 г.

Перманентно лицемерие

Предлагам всеки ден от 03:00 до 15:00 да се обяви перманентен национален траур. Причините могат да бъдат намерени в информациите от Съюза на българските автомобилисти. Следващата цел тярбва да е перманентен световен траур по същото време. За това не е нужна аргументация - световните медии са заети основно с преразкази и картини на трагедии. Не трябва да се забравя и случайната естествена кончина на някои от нас. През останалото време от денонощието трябва да цари перманентно веселие! Все пак, за да скърбим за някой, преди това той е трябвало да се роди, изучи, ожени/омъжи и други малки житейски веселбички. На тези, които ще ме обвинят в обикновен цинизъм ще кажа: изпратил съм много близки хора. Смъртта е трагедия за най-близките на починалия. За другите е факт - повече или по-малко любопитен, дори за огромното мнозинство от хора - напълно безразличен. Най-честите разговори на погребение се въртят около това, колко струва ковчега, кои са дошли и кои не са... Пък на помена като пийнат по някоя чашка настава една... В случаи - като последната трагедия на Бакаджиците, ролята на държавата е да установи причините, да накаже виновните и да вземе мерки подобни катастрофи да не се случват. Мъката и болката остава за най-близките. Ако някой може да им помогне да го направи. Другото е лицемерие!

4 коментара:

  1. Прав си за лицемерието.Всеки ден стават нещастни случаи, но разликата между личният траур и държавният трябва да я има.

    ОтговорИзтриване
  2. Приемам национален траур за личност, позната на хората, авторитетна, с принос за доброто на страната и т.н.
    Може да е пресилено, но нима Петър Слабаков не бе такъв човек? Още колко други си отидоха с по едно сухо съобщение в края на новините.
    Не подценявам или омаловажавам ничия смърт и скръб, но...

    ОтговорИзтриване
  3. В тези случаи става дума за масово убийство, осъществено от платени от нашите данъци държавни органи. Чрез всеобщия ДДС, жертвите са платили на корумпирани мърлячи, за да ги убият. За това говоря - за контрола върху тези, които си мислят, че заплатите, които получават не са от нашите пари, а им се полагат по право.Затова - всчкакви национални траури са прах в очите на баламите. От тях зависи до кога ще ги баламосват!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм.
    Организацията на контрола е сложна. Ето един малък проблем - контролните органи също са корумпирани. Когато започнем да контролираме контролните органи, същият проблем възниква с по-"висшите" контрольори. Те също трябва да бъдат контролирани и... получава се очевиден нонсенс.
    Възможен вариант е машинния (кибернетичния) контрол, но там пък цялата система става зависима от писачите на софтуер и системните оператори...
    Мисля, че трябва да се премахнат причините за корупцията, а те са в обществената система. Корупция има навсякъде. Самото сумите са различни :)

    ОтговорИзтриване