29.05.2009 г.

Мисли

Замислих се "Какво би било ако преди 1989 г. имахме интернет?". Мислих, мислих и нищо не измислих. Абсурд. Радостен от мисълта "Колко е хубаво при демокрацията!" с весели подскоци започнах да обикалям около кладенеца в двора. Кладенецът е регистриран в общината. Уморих се, седнах и пак се замислих: "А какво хубаво донесе демокрацията, освен интернет?!". Мислих, мислих и нищо не измислих. Нищо.

8 коментара:

  1. Логическа грешка , демокрация има само в интернет.

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че в интернет има свобода, а не демокрация. Предполагам, ще се съгласиш, че между двете понятия не може да се сложи знак за равенство. Особено, с негативите, с които демкрацията е натоварена през последните 100-тина години.

    ОтговорИзтриване
  3. Пък моя кладенец не го регистрирах. Какво предлагаш вместо демокрацията?

    ОтговорИзтриване
  4. Задаваш ми въпрос, който по трудност е близък с този за смисъла на живота. Сума ти народ се опитал да предложи по добра организация на обществото, все в името на светли и още по-светли идеали.
    Ще се огранича в едно-две неща. Ако се разпиша пространно ще те обвинят в подбудителство към словоблудство :).
    Знаем какво означава демокрация - управление/власт на народа. Още оттук започват проблемите. Народа включва всички жители на полиса - от бебетата до старците (освен робите, разбира се?!). Абсурдно е това да се осъществи и за това се налагат компромиси и ограничения: възрастови, финансови, религиозни, етнически и т.н. Така, в крайна сметка, се получава, че не управлява имагинерния народ, а подбрана част от него.
    Вторият проблем е, че управленските решения се вземат с мнозинство. (Умишлено не използвам болшинство, за да не прави алюзия с ленинизма :).) Това е най-меко казано дивотия. Аз не съм специалист по земеделските науки и практики и не мога да дам компетентно мнение по тези въпроси. Дори и по т.нар. аграрикономика не бих се ангажирал с позиция, защото и тя има своите особености... Как може да се приеме тогава, че ще бъде взето разумно решение. Няма икономическа структура в света - малка или голяма, която да се управлява "демократично". В противен случай не би имало икономика. Управленските решения трябва да се вземат от професионалисти и то в съответната област.
    Разбира се, много за и против могат да се напишат и за диктатурата или пирамидалната структура на управление. Те изглеждат като двете крайности в общественото управление, но дали е точно така...
    По тези, а и по още доста други, причини отделих толкова внимание за популяризирането на идеите на неполитическо движение "Духът на времето" (The Zetgeist Movement) в този блог. Според мен, това е реална алтернатива на днешното общество, което - разбира се, не пречи да се търсят и други.

    ОтговорИзтриване
  5. Отговора е елементарен - виж Китай!
    Хората имат интернет, но доколко свободно изразяват мнението си в него??!

    Даже си имат и платена от партията длъжност на верен Блогър, който да ходи по форуми и да убеждава как стало жить лучше, стало жить хорошо - или запяваш неговата песен или отиваш да чукаш камъни в Гоби!

    Смяташ ли, че у нас щеше да е различно?
    Даже, щяхме да ги минем в изобретателността си!

    ОтговорИзтриване
  6. :)))
    Тук щеше да има Верен Модератор, Верен Системен Оператор - все членове на ДКМС или на БКП. Все пак, съмнявам се, че щяхме да имаме достъп до мрежата. Може би, чрез някакви форми за работа с младежта, в партийните и комсомолските комитети...
    Демокрацията, в това отношение, е по-"мъдра". Оставила ни е да си "окаме" по мрежата. Очевидно, добре изпълняваме ролята на кучетата - лаем, вием, а кервана си върви, върви...

    ОтговорИзтриване
  7. Ще се захвана да щудирам "Духът на времето". Не съм икономист, но и там никой не управлява еднолично. Има бордове, управителни съвети, общи събрания и т.н.Решенията се вземат с гласуване и пак е борба за привличане гласовете на дребните акционери. Дори гаражната бакалница не може да съществува сама - има много зависимости.Прав е Чърчил, че има дефекти, но по-добро не е измислено. Проблемът е как да се държат изкъсо избраните да ни представляват.

    ОтговорИзтриване
  8. За английската демокрация и нейните представители са показателни последните седмици. Не може да им се отрече, че използват максимално дефектите в своя полза и не помислят да измислят по-добро...
    Решенията в частните фирми се вземат от този/тези, който/които държи/държат контролния пакет акции или от собственика/собствениците. Решенията са разработени от експерти, разните бордове и съвети са миманс за пред хората и в унисон с "демократичната същност" на обществото :).
    Проблемът за кнотрола е нерешим, тъй като правилата се определят от избраните, а не от избирателите. Няма луди, които да отрежат клона, на който седят.

    ОтговорИзтриване