28.05.2009 г.

Журналистика

Току-що по "любимата" ми медия - bTV, вървя репортаж от рампата пред "Пирогов", където докараха двама пострадали от катастрофата край Ямбол - една жена и шофьора на автобуса. Симпатична репортерка, с физиономия на гладна хиена, търчеше около линейките задъхана и възбудена. Същото упражнение повтаряха и нейните колеги от други медии барабар със сюрията оператори. Компетентността на репортерката пролича веднага. Успя набързо, задъхано и някак между другото да обвини шофьора, че е убил толкова хора. Вероятно не е чувала, че има презумпция за невинност, че има полиция, прокуратора и съд. Всъщност, и да е чувала, това са подробности. Важното е вниманието на драгият зрител/читател/слушател да бъде задържано поне за малко. Така може да се разчита на кариера, по-добра заплата и т.н. Другите дреболии като морал, съвест, съчувствие, истина не са важни. И за какво бе цялата патардия?! За да ми покажат как от линейки свалят легнали на носилки хора. Хора ранени, уплашени... А репортерката подскача около полицаите като курдисана и подхвърля тъпи въпроси към тях... Бил съм в подобна ситуация - на носилка - и добре знам, че последното, което иска човека на нея е някой да го снима или интервюира. Бих призовал за повече уважение към човешкото достойнство, но това е безмислено, когато апела е отправен към представителите на тази древна, ама много древна професия...

12 коментара:

  1. Tа, нали журналистите ги избират вече с конкурс за олигофрения, що се чудиш?


    Чу ли я, как хълцаше и пъхтеше в микрофона от зор мисирката, дорде се изцепи - Ето го шофьорът прегазил, убиецът...

    За какво ли ни е следствие, след като и един журналист стига за да те осъдят на смърт?

    ОтговорИзтриване
  2. Не вярвам, че следващият път ще е различно.Политиката на самите медии е такава. Гонене на сензации и създаване на "новини" на всяка цена. Жестоко е за пострадалите. Отдавна престанах да гледам телевизия с изключение на природонаучните канали.

    ОтговорИзтриване
  3. Не гледам бтв щото няма фюлми, не ми пука за посредствена журналистика нито бих уважавал който няма възпитанието да се съобразява с другите, прав си че е извратено

    ОтговорИзтриване
  4. valsodar,
    това поведение на журналистите - и не само на тях, в последните двадесет години стана модел за поведение, израз на гражданска позиция. Можеш да плюеш по някой колкото и както си искаш. На голяма част от "материала" това му харесва...

    ОтговорИзтриване
  5. krizt,
    когато не живееш сам се налага да търпиш и медийните предпочитания на "другия/та" :) Иначе, понякога човек иска да види какво се е случило. Все пак, през очите преминава основния обем от информация за мозъка. За съжаление, коментирания случай бе особено фрапантен, дори за нашите условия.

    ОтговорИзтриване
  6. kalbotobg,
    охоо, тези тв-та с филмите пък съвсем съм ги отсвирил. Ако нещо ме интересува, знаеш - торента и гледай на воля :). През това време ме гризе едно червейче, че нарушавам нечия интелектуална собственост, но - от друга страна, нали искаме свобода на информацията :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Нямам коментар за журналистките. Те са като едновремешните продавачки в Кореком - гледат през теб и чакат някой чичко-паричко да ги отведе в зеления рай като принцеси. Коити не успяват си остават злобни стари моми вж.Велислава Дърева.

    Интересува ме мнението ти по националната ТВ истерия за изпълнение на едно влязло в сила съдебно решение.Говоря за случая с децата от Асеновград. Ще обявим ли война на Полша?

    ОтговорИзтриване
  8. Сцените, показани по нова телевизия, бяха отвратителни. Не може да се прилага насилие срещу деца по какъвто и да е повод, и с каквато и да е цел.
    В случая, има влязло в сила съдебно решение и то трябва да се изпълни. Такива са законите на обществото, в което живеем сега и тези закони трябва да се спазват.
    Проблемът идва от това, че не е потърсен разумен начин решението на съда да стигне до съзнанието на страните, особено до това на децата. Приложена е буквата на закона, но над закона стои морала. Този морал не разрешава да се нанася травма на децата, която ще остане за цял живот.
    А що се отнася до поляците - 'що да се бием с тях, като можем да си пием :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Ами като чета гневния водопад, който се изля по блогове и форуми колко били гадни поляците и колко са долни полякините, си помислих, че вече сме на границата с танковете ;-)). А иначе - аз бих им отнела децата на тия тъпанари. И двамата са за убиване. Дали няма да излязат прави някои писатели-фантасти, че децата не бива да се поверяват на родителите за възпитание!

    ОтговорИзтриване
  10. Преди години Иван Ефремов в "Мъглявината на Андромеда" и "Часът на бика" се опита да предложи един модел на бъдещето :). В него децата се отглеждат и възпитават в прекрасни условия от квалифицирани хора и т.н. Мисля, че това е добрият вариант. Жизненоважни за обществото дейности не бива да се оставят в ръцете на родителите. Все пак, идеята не би се възприела лесно и еднозначно, дори заради незначимия факт, че Иван Ефремов е "съветски" фантаст и бъдещото общество, което описва, е комунистическо :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Да, бе, да - писателят си е писател, а Ефремов е и добър. Мисля, че нещо ми се е мяркало и у Азимов, и у Томазо Кампанела, без да съм 100% сигурна, че отдавна не чета фантастика.

    ОтговорИзтриване
  12. За Азимов не съм сигурен или поне не си спомням.
    Не бих се сетил да нарека Кампанела фантаст, но си е точно така :).
    А иваче, май цялата фантастика вече е написана. Сега ни залива фентъзи-то - приказките от края на ХХ и началото на XI век, но тях май и децата не ги четат.

    ОтговорИзтриване