29.06.2012 г.

Търси се...


Кой е виновен!
Преди някой ден разбрах, че вина за зулумите в „Студентския“ град има най-вече и най-паче Карл Маркс. Пълният текст на глупотевината можете да прочете тук. Все пак, бих препоръчал на „Майките срещу...“ първо, да се замислят кой създаде условия за ситуацията в т.нар. „Студентски град“ и, второ, защо техните чавета не могат да спрат да пият и да се бият, вместо да си четат книжките. Що се отнася до паметника на Маркс нека направят справка дали подобни случки се случват и около гроба му в Лондон. Ръководството на „университета“ не трябва да маха паметници, а да добави нови. Има достатъчно икономисти, които заслужават да застанат в една алея и мястото на паметника на Маркс е там, независимо от „мислите“ на майките на „бедните“ студенти. Подозирам, че зад напъна им стоят някои видни преди взриватели на мавзолеи и още по-видни по-преди марксисти-ленинци. Поредният„случай“ в „Студентския“ град показва, че пичове-юнаци са се сбили не заради научен спор кой е по-велик – Маркс или Кейнс, примерно, а заради девойки и щото били „леко“ пийнали... Какъв комунизъм, каква демокрация?! Чиста пишкомерщина и... домашно възпитание.
Разбра се, че токът ще поскъпне с 13 %. Виновна е Тройната коалиция. И тук нещата са ясни. Това е логиката на „политическата“ гледна точка. Аз не разбирам икономическата и техническата логика. Очевидно е, че цената на т.нар. „зелена енергия“ се поддържа изкуствено висока и това не е заслуга нито на Тройна коалиция, нито на ГЕРБ дори. Хората, които са около моите години, си спомнят, че към края на 70-те години на ХХ век изведнъж спряха публикациите за електромобили и подобни чудесии. И те бяха невъзможни, и те бяха скъпи. Какво се случва от две-три години насам? Пак „изведнъж“ на пазара бяха представени напълно готови коли с хибридни и алтернативни двигатели, преминали стадия на всякакви „разработки“ и готови за крайния потребител. Лек напън за размисъл ми дава основание да предположа, че лобито на петрола е започнало бавно, но планирано да се пренасочва към нови източници на енергия.
Трудно е да бъда убеден, че добива на петрол е по-евтин и по-рационален от добива на енергия от Слънцето, водата и т.н., и т.н. За екология не говорим – там нещата са неясни. Не от техническа, икономическа или човешка гледна точка, а само и единствено от политическа...
Още по-неясно ми е защо аз и ти, и те, и всички трябва да плащаме от джоба си печалбите на производителите на „зелена енергия“?!
Та по тези причини е добре да не търсим под вола теле, а да мислим по тези „дребни“ въпроси преди да отидем да гласуваме, ако отидем въобще...

6 коментара:

  1. Славунчо, първата препратка води до файл на личния ти компютър.
    Връзката трябва да е тази
    А иначе си прав, но глупостта е безкрайна и непобедима...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, грешката е моя, благодаря, оправих я :)))
      И за глупостта си прав. Започвам да си мисля, че ако баща ми не се беше попрестарал сега можеше да съм към „блаженни са нищите духом и тяхно е царството небесно“ :)

      Изтриване