4.06.2012 г.

Стълбовете на обществото


1. Работиш здраво (най-малко на две места).
Даваш всичко от себе си.
И консумираш, консумираш...
Но, незнайно защо, от теб се иска още и още. Т. нар. „цени“ непрекъснато растат и ти работиш още по-здраво, и даваш още повече от себе си, и консумираш все повече, но все по-трудно.

2.За теб работят здраво.
Дават всичко от себе си.
И консумираш, консумираш..., мнооого консумираш.
Но, тези, които за теб работят здраво и дават всичко от себе си могат още и ти им осигуряваш нови и нови „забавления“, и обещаваш, обещаваш..., и консумираш още мнооого повече...

Работиш колкото ти е нужно.
Раздаваш се, но за приятели.
Мислиш, четеш, имаш приятели, радваш се и никога не забравяш, че човек има една уста и един гъз. Стълбовете на обществото (1. и 2.) те ненавиждат, завиждат и облажват, но... к'во ти пука?!

18 коментара:

  1. За съжаление напоследък наблюдавам най-често четвърти вариант. Работиш за хляба и елементарно оцеляване, а тези, за които работиш ти казват: Можеш да получаваш и по-малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В България, а и в някои други страни, все още сме във фазата на дивия, първобитен, ненаситен и неосъзнат капитализъм.
      Западното общество е много по-напред не в глупостите, в които ни убеждават, че е, а именно в овладяването на наемния труд Там наистина усяха да превърнат хората в „щастливи кокошки“ и десетилетия вече няма сериозни противоречия между труда и капитала.
      В САЩ има интересни тенденции, но или ще им намерят цаката, или... ще видим...

      Изтриване
    2. Капитализмът не може да е друг, а само ненаситен. Това е следствие от "свободния пазар". На запад "кокошките са щастливи" само защото експлоатацията е изнесена в другите страни.

      Изтриване
    3. Да, тук имам пред вид формите, а не съдържанието.
      Аз бих сложил на първо място финансовата система, която включва свободния пазар :)

      Изтриване
  2. Но в един момент скачените съдове ще се изравнят...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано доживеем да видим :)))

      Изтриване
    2. Може и да не доживеем... Другата възможност е война.

      Изтриване
    3. Да, най-вероятно...
      Лошото е, че войните и революциите се водят, печелят и губят от политическите и религиозните водачи и нищо не се променя. Това е все едно да направиш рестарт на компютъра - тръгва, но софтуера и хардуера са си същите. Трябва преинсталиране и то с нов софтуер, но кой да го напише?!

      Изтриване
    4. Ами Той:-)
      Но не вярвам да си е взел бележка...

      Изтриване
    5. Леле! Тогава я втасахме :)

      Изтриване
  3. В основата си, причината за това поведение, е желанието за икономически разстеж. Без него няма пазарна капитализация, няма папкане, юркане и харчене, За наетите, остава блянът за онзи светъл ден, в който ще се събуди милионер.
    Мисля, че комунизма възпита в хората разбирането, че няма много голям смисъл да се гърбиш, защото на финала фиша е един и същ. Днес фиша пак е константа, дори и да си направил шефа богат. Просто преди профита беше за държавата, а днес, е за "децата на демокрацията".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Непрекъснатият икономически растеж ми звучи като лозунга от предишния режим за „все по-пълното задоволяване на непрекъснато растящите нужди на хората“... Нещо такова беше. За мен това е самоцелен процес, който не отчита редица фактори, един от които е разпределението.
      Според мен, не сме живяли нито в комунизъм, нито в социализъм. Съществуваше особена форма на държавен капитализъм, чието начало е поставено с ВОСР - една, по същество, буржоазна революция за Русия. Разликата между даденостите на реалните икономически условия и идеологията породи и съществените противоречия, които... и т.н. :)

      Изтриване
    2. И не само. Безкрайният икономически растеж изисква безкрайни ресурси или поне безкрайно растяща производителност. От математическа гледна точка е възможен, но от физична е абсурд.

      Изтриване
    3. Е, да не бъдем максималисти, но ако си спомним, как описваха бъдещето футуристите вече трябваше да сме на Марс. Развитието в Космоса е алтернатива, но пишкомерците през последните 40 години затриха такива суми за въоръжаване, засекретиха толкова постижения на науката... Ако се развиваме разумно има шанс, но точно това не правим.

      Изтриване
  4. А според мен в момента се наблюдава първия вариант.
    климатик

    ОтговорИзтриване
  5. аз им викам "диреци" на обществото. ама като се замисля, "греди" ще е по-уместно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Греди, греди, ама нашият свят май е върху гредоред :)

      Изтриване