23.12.2011 г.

А може би...


Представям ви ново попълнение в „Библиотека“ - книгата на Николай Рьорих „Семь великих тайн Космоса“. Не мисля да коментирам нито автора, нито книгата. За фамилията Рьорих е изписано толкова, че ако някой има неясноти лесно ще ги попълни. За книгата - едно от най-омразните ми неща е да пиша „какво е искал да каже автора“. Каквото е искал да каже, той го е казал. Другото са измишльотини на тъй наречените критици във всички области на живота, които с това си изкарват хляба и не само. Що се отнася до личното ми мнение, то може да бъде част от дискусия, а не повод за нея.
Качвам в „Библиотека“ руския текст на книгата не заради друго, а заради поредните своеволия на преводача, който дори е останал анонимен. Когато човек има определени политически, религиозни или лични съображения, добре е да ги манифестира от свое име, а не да допълва или отнема написаното от други.
Приятно четене или препрочитане.

П.П. Сега установих, че известно време връзката с „Библиотека“ май е била повредена, но никой не се е оплакал. Сега всичко е наред. Моля тези,  които ги интересува, своевременно да пишат за проблеми, за да мога да ги отстраня.

10 коментара:

  1. Какво е искал да каже автра? Това е любимия ми въпрос от училище:) Прав си! Каквото е искал да каже- казал го е, който разбрал - разбрал.
    Ще си сваля книгата, защото винаги е по-добре да четеш оригина.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Славчо, весели празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Емо, благодаря!
    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. VAskO, благодаря!
    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. -, интересна е и това, в някаква степен, остава авторството на по-заден план...

    ОтговорИзтриване
  7. Книгата съм я чела, на български (аз съм от поколенията, при които премахнаха руския като задължителен). Точно при тази книга несмятам, че може да се анализира "какво е искал да каже автора" - както казваш то си е казано... Рьорих има и книги с негови картини, може и такава да постнеш в Библиотеката - това е само предложение :)

    ОтговорИзтриване
  8. :) Няма проблем.
    Аз съм доста по-старичък, но руския не го научих в училище. Преди 89-а достъпът до „западна“ литература бе ограничен, а на руски се превеждаха и издаваха много и различни по националност автори. В Руската книжарница можеше да се намери почти всичко, което ме интересува. Е, примерно, „Моята борба“ неможеше, но аз и до сега не съм я прочел :)

    ОтговорИзтриване