3.08.2011 г.

Брей!


Реших да си опека хляб. Най-обикновен. Брашното – типово или ръжено, за по-здравословно (уж), мая, вода и сол. Естествено, първо порових по готварските книги, но там едни питки, едни погачи, баници, бюреци и т.п., но хляб, обикновен хляб, няма. Брей! Като русофил си зададох немедлено въпроса „Какво да се прави?“ и се шмугнах в Google-то. Там – същата работа. „Рецепти за хляб“ да търсиш и да намериш... Като ме потопиха с едни съвети: брашното било такова, но най-вече онакова; един и същи тип се оказа хем най-вредно, хем най-полезно; най-добре било сам да си го смелиш от събрана „на ръка“ пшеница (ръж, овес и т.н. - по избор) на автентичен воденичен камък – по възможност същия, на който полягал Орфей, лелеейки за Евридика... Не се препоръчваше хелоуински костюм, модел FF (Фред Флинстоун), но той май бе по default... За маята нещата се оказаха още по-сложни. Тази, която продават, била пакетирана отрова, жив организъм и то – генно модифициран! „Истинският“ хляб се правел с квас, пък той се приготвял... прочетете си сами! Май водата и солта си останаха вода и сол и нямаше условия водата да е кладенчова, мълчана или утринна роса, а солта само от мините в Чехия... Следваха препоръки какво да се мънка, докато се меси; на колко крака да се стои; какво да прави лявата ръка, какво да прави дясната и къде не може да се почесваш.
Както и да е! Таман реших, че съм стигнал до някакъв резултат, когато започнаха добавките. Оказа се, че в хляба можеш да сложиш всичко: портокалови корички, стафиди, млади пъпки от дюля, парченца салам, останали от предишната вечер, масло, маргарин и т.н. Следваха съветите за ритуалността при месенето и печенето на хляба. По кое време на денонощието да се прави, как да се подготвят ръцете, съдовете и още, и още... Най-безумният бе да не се прави секс в нощта преди месенето. Все пак, тази „препоръка“ се отнасяше до жени и млади булки и аз мъдро реших, че щом не отговарям на това условие – не съм жена или млада булка, очевидно, мога да не го спазвам. Даже перверзното ми подсъзнание „видя“ модифицирана поза от „Камасутра“, при която хем ееш, хем месиш... Друго си е!
Дааа! Четох, четох и се убедих, че ако трябва да спазиш основните препоръки, ритуали и салтанати и, особено изискванията на министър Найденов, не трябва да ядеш хляб. Трябва да стоиш мирно пред него, или да му се кланяш, или да го разглеждаш като тяло нечие, но нищо повече, камо ли да го пипнеш с мръсни ръце или нечестиви помисли...
След дълги мъки и най-вече глад, открих една простичка рецепта, която ще си позволя да споделя с вас, помагайки на някой друг, нежелаещ да спазва исконните традиции, да си приготви хляб. Ето:

Продукти: 1 кг брашно, 12 г прясна мая, 15 г сол, 500 мл вода.
Приготвяне: маята се размива в малко хладка вода; получава се рядка кашица; отделно брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче; в кладенчето се слага маята, която не се оставя да шупне; прибавя се останалата вода; замесва се тесто, като се меси, докато се изглади; след това се разстила върху тава, намазана с мазнина или поръсена с брашно; оставя се на топло, докато втаса; втасалото тесто трябва да увеличи обема си 2 пъти; фурната се загрява на 1800С; хлябът се пече 35 - 40 минути или до готовност; вади се от тавата още докато е топъл; намокря се с вода и се покрива с кърпа, докато изстине; ако се разреже топъл, образува се дебела кора и хлябът става клисав; поднася се студен.
Представете си! Рецептата е взета от „Наша кухня“, изд. 1955 г.!!!
До към 1975 ядяхме подобен хляб. От тогава насетне какво е това нещо, наречено „хляб“, никой не знае. То не беше „заводски“, не беше „турски“... Нейсе.

Това е. Сигурно не е най-добрата, но май е най-човешката...

Българите сме „хлебари“ и ракиджии и вярвам, че ще устоим на опитите да ни направят безхлебни бираджии или употребяващи розе със салата.
В този ред на мисли, спомням си за едно пребиваване с група студенти в Банска Бистрица преди демокрацията у нас да разцъфне. Сервират ни обяд и ние хапваме и се оглеждаме. Тука хляб, тамо хляб... Хляб няма! Аз, като най-български изглеждащ, се заех да уточня проблема с организаторите. Обяснявам им: на нашата маса няма хляб, а те: ми, има картофи. Аз: така е, но няма хляб! Те пак: ми, има картофи. Обяснявам, с остатъците от железните ми нерви: да, но ние сме българи и ядем картофите с хляб и искам на нашата маса да има каквото и да е, но най-вече хляб! Те се усмихнаха снизходително, с разбиране, но поне този проблем отпадна. Имаше и други от цивилизационно естество, но за тях друг път.

24 коментара:

  1. :-))) Славчо, така се смях! Точно тази неделя една приятелка ми разказа как се ровила из нета да изкопае рецепта за хляб.

    Аз такива неща правя по усет и вдъхновение - пък каквото стане. Така да се каже, разчитам на родовата памет, досега не ме е подвеждала.

    Така се, ако ни вземат хляба и ракията, какво ще ни остане!

    ОтговорИзтриване
  2. Само така наборе!Хляб наш насущний!
    Картофите и бялото вино никога не могат да заместят каквото трябва :)

    ОтговорИзтриване
  3. Aria, страх ме е да си помисля какво ще настане ако се задействам, разчитайки на родовата ми памет :))

    ОтговорИзтриване
  4. Наборе, нали някой беше казал, че там, където вече не се пие ракия, започвала Европата. Точно обратното е!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз въпроса съм го решил с Мулинекс-2 хляба на седмица ми стигат.

    ОтговорИзтриване
  6. Емо, да си призная - не съм ял хляб от машина :) Искам да направя „ръчен“, като се надявам да постигна вкуса, който си спомням от детството. Знам, че е невъзможно, но...

    ОтговорИзтриване
  7. Аз за Коледа си меся питка, но само тогава. Машината е супер. Слагаш брашното и останалите съставки, програмираш я за 16,00 и като се прибереш в 19,00 чдеш топъл хляб. Има 200 рецепти и бъди сигурен ,че с нея ще си припомниш много забравени вкусове :)А самия хляб те задоволява с 2 филии максимум, няма пълнежи, консерванти и...

    ОтговорИзтриване
  8. :) утре има голяма вероятност да опитам от машина, а до края на седмицата и ръчен домашен. Ще имам база за сравнение :)

    ОтговорИзтриване
  9. И аз го преживях този момент - да търся една проста рецепта за правене на хляб, а то никъде да няма такава!
    Таман се бях напълно отчаял и... обърнах пакетчето с маята на прах. На гърбът му си пишеше :))

    ОтговорИзтриване
  10. :))) Не знаех!
    Веднага ще погледна.

    ОтговорИзтриване
  11. Ако ти се меси, ще ти дам моята рецепта за питка :)

    ОтговорИзтриване
  12. 1 kg. брашно, кисело мляко, 2 яйца, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол (равна лъжица), олио 3 лъжици, 1 мая разтворена в хладка вода , всичко се омесва докато поема брашно и се оставя да втаса, след това отново се омесва отново и се оставя отново да втаса. Лично аз накъсва готовото тесто на толкова топки, колкото хора ще вечерят и ги правя на фитили. Фитилите връзвам на обикновен възел и ги поставям в омазнена тава. Взимаш един жълтък и го разбиваш с една супена лъжица хладка вода и щипка сол. Разтвора намазваш върху питката, която слагаш в загрята фурна.
    От опит мога да кажа, че най-важното за една питка е месенето и втасването. Тестото е готово тогава, когато стане на конци. Печеш на 180-200 градус, докато се опече :)

    ОтговорИзтриване
  13. Сега се замислям, че ако остойностим една питка, цената и трябва да е минимум 8 лв. Представи си какво ядем за левче :))

    ОтговорИзтриване
  14. матраци, хубаво нещо си е хляба! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Емо, благодаря за рецептата! Утре се прибирам и ще я направя :) Само един въпрос - с всяко брашно ли става? В смисъл - типово, ръжено...
    А за цената... Ами именно представата, а и опита, „какво ядем за левче“ ме накара да търся рецепта за хляб. Нещото, което ни препоръча министъра за хляб пак не е. Както и „стандарта“ „Стара планина“ и т.н. Не изпадам в умиление от живота в каменно-медната епоха, но и хляба ни, в началото на XXI век, за нищо не става...

    ОтговорИзтриване
  16. Бяло тип 500, ако имаш вносно с гарантирано качество, мисля че е по-добре. Ако искаш евтин хляб пробвай да си направиш маца (безквасен хляб) става бързо и издържа доста време. Рецептата е брашно сол и вода. Разточва се на кори, които дупчиш с вилица навсякъде. Печеш в загрята фурна 10 минути.

    ОтговорИзтриване
  17. Питах защото съм диабетик и, поне в моя случай, филия бял хлаб е по-лошо от лъжица захар :( Все пак, ще пробвам и с друго баршно.

    ОтговорИзтриване
  18. Може да пробваш с всяко брашно, което не ти създава проблеми.

    ОтговорИзтриване
  19. Без хляб не е вкусно (и оставаш полу-гладен)!

    ОтговорИзтриване
  20. сватбена агенция, така е, но това са нашите разбирания.
    Европейските не са съвсем същите :)))
    Супа със захар... бър-р-р!
    Бира с шнапс... още по-голям бър-р-р!

    ОтговорИзтриване