14.07.2010 г.

Що така бе, хора?

Напоследък, най-вече в мрежата, но и по разни надписи в магазини (не кварталните!) и т.н., срещам следния правопис: кайсий, вместо кайсии; мерудий, вместо мерудии... ясно е за какво става въпрос. От доста време не чета вестници и не знам там как е положението. Не мога да разбера това мода ли е, що ли е... Във всеки случай, няма нищо общо с правописа.


Все пак, за да не помисли някой, че се възприемам като корифей в правописа признавам, че аз също не пиша 100 % правилно. Правя грешки с пълният член, слагам повече или по-малко запетайки, но... мерудий...

8 коментара:

  1. Е, това е загадка и за мен. Има цели села, в близост, на които и не мога да им разбера нищо, но не съм срещал подобно нещо.Може да е европейско:)

    ОтговорИзтриване
  2. Не зная, наборе:(
    И аз съм го забелязал и нямам обяснение...Моите изкласиха отдавна и не зная...да не би така ги учат сега?!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Владимир Иванов, не мисля, че това е диалектна форма. Та то дори е трудно за произнасяне! Според мен е обикновена неграмотност...
    Оня ден си купувам том 13 на „Речник на българския език“. Първият излезе когато бях на 20 години... Книжарят, особено като разбра, че не го купувам за някаква организция, а като частно лице, ме гледаше като извъземно... Томчето струва 40 лв., а според мен трябва да се раздават безплатно. Да се качат като електорнни книги и никой да не плаче за авторски права, а да ги ползва...

    ОтговорИзтриване
  4. Наборе, де да знам. Като си спомня какво учеха още подскачам на сън. Сега голямата следва някаква икономика. Като видях Какво и Как учат ѝ обясних, че трудно мога да ѝ помогна, а и по-добре е за нея да не го правя... Доста разширих познанията си спрямо това, което ни учиха на времето във ВИИ „Карл Маркс“, но това, което се преподава сега... Нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  5. сигурно са някакви нови тенденциЙ :-))). забелязвам явлението от поне пет-шест години насам и наистина не мога да си обясня откъде се е появило.

    ОтговорИзтриване
  6. и аз с пълния член имам проблем, и запетайките понякога са ми в повече ....ама това е върха на сладоледа ..из оня ден имах случай с "татоировки" ...усъмних се за момент дори и в себе си ..и питах чичко Гугъл :)

    ОтговорИзтриване
  7. Aria, пак със закъснение хващам тенденцийте :(
    Не мога да разбера и аз каква е причината. Освен някой фолк-текстописец да го е написал...
    С това изписване не се услеснява нито писането, нито изговарянето на думите. Има смисъл някакъв да напишеш „почувствал“ вместо „почувствувал“, но тези „...ий“...
    Шопкините май виеха така накрая на куплета или бабите-жътварки от Северна България - не съм сигурен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Neizi_ss,
    Има правила, които трябва да се научат, но аз не ги смятам за толкова важни - за пълният член и запетайките. Все пак, трябва да помним и стария виц за това, как една запетайка може да те освободи или да те прати на въжето :)
    Неграмотността е повсеместна и ако я обсъдим добре няма да ни стигне времето през лятото :)
    Гугъла е добра идея за някои случаи, но и там понякога има нови тенденций, за които пише Aria. Предпочитам речниците...

    ОтговорИзтриване