18.07.2010 г.

Жегааааа

Поглеждам към телевизора и виждам Дянков да мърда устнички, а срещу него, наведена леко напред, втренчено го фиксира една девойка. Това било съвременния български телевизионен вариант на „тет а тет“ или на 4 очи и 2 сърца... Той говори, тя го гледа. После Тя говори, Той я гледа... Ай сиктир бе, млади хора сте! 'Земете се начуруликайте, а вие се гледате като мачароци... Жега...
И на мен ми е жега, но никой не ме гледа. Жената спи, кучето спи, а аз съм дневна стража (от нощната ме уволниха). К'во да правя - чета си пак Макиавели. Естествено „Владетелят“. Каква хрумка при превода на заглавието, какъв предговор от акад. Кирил Василев... дерзай перо! Както и да е - за пореден път се чудя на какво толкова се втрисат хората, които са го чели - Макиавели, разбира се, не предговорящия... Че се прокрадват някои мисли, прокрадват се! И 'кво от това?! Става ли ми по-хладно? Цъ, но като прочетеш, все пак, следващият цитат ти става гадно. Гадно, че за 500 години нищо не сме проумели.
Ето го и него:"И понеже не може да няма добри закони там, къ­дето има добри войски, и където има добри войски, винаги има и добри закони, аз ще отмина въпроса за законите и ще се спра само на войските.“ (Макиавели, „Владетелят“, гл. XII)
Аз ще спра преди войските. Не само заради жегата, но като ни знам войската, какво да се тревожа за законите?! Пък, като се продължи тази мисъл, за к'во са ми войски и закони - моята полиция ме пази...
Айде, аз бегам към хладилника, че ми измръзна бирата... 

4 коментара:

  1. Тъкмо щях да кажа, че нямаме войска, но не се бях сетил, за родната ни "добра" полиция и главнокомандващият. Значи имаме добри закони. Тази вечер ще спя спокойно:)

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко имаме наборе, няма страшно.Ето ,Макиавели не съм го чел много одавна.Благодаря, че ме подсети. Чета "Тъканта на космоса",ама ще спра, защото в тая жега не ми се мисли сериозно...Не ми се спи и това е. Заспивам към 2.00, но и след обед поспивам по 2-3 часа :)

    ОтговорИзтриване
  3. Владимир Иванов,
    към избуялото народно творчество във връзка с „нашата полиция“, бих написал:
    Спи младежо сладък сън,
    Бате Бойко пази вън!...

    ОтговорИзтриване
  4. Наборе, аз имам един терабайтов диск с книги и, като се чудя какво да чета, играя лотария. Този път късмета беше на Макиавели :) Разбира се, не всичко съм прочел, но като се падне нещо старо и познато пак си го препрочитам :)
    Кво ти пука за спането. Доколкото казваш сам си си началник, нямаш работно време... Какво по-хубаво?! Аз спя като ми се спи, ям като съм гладен и пийвам понякога... Свобода! :)))

    ОтговорИзтриване