13.07.2010 г.

Про и анти

Не откривам топлата вода нито колелото. Написаното по-долу може да се прочете в различни вариации, но... нали и аз трябва да дам своя принос към ноосферата или към каквото е там.
Чета разни блогове през последните дни. Не че не съм го правил и преди, но сега чета и тези, които по различни причини не ми харесват. Всъщност, подтика дойде от постинга на Владимир Иванов (krizt) „Медии ли са блоговете?“. Та така, четох, четох и... нищо. Картинката е същата, поне за последните 150-тина години. Едните сме за Русия, СССР, Русия. Другите против Русия, СССР, Русия.  Едните сме за Германия, Франция, Англия и напоследък вкупом за САЩ. Другите сме против. Едните виждаме причините за националните ни нещастия единствено в любимците на другите и спасението на нацията единствено и само идващо от собствените любимци...
Сигурно има, но поне аз не срещнах блогъри, които се интересуват само и единствено от България. Блогъри, които разпознават гредата в нашето око, а не само сламката в чуждото. Повечето сме първосигнални. Някой напише нещо някъде и юруш! Основната блогърска маса се люшва към „за“ или „против“. Добрите/лоши американци и добрите/лоши руснаци са виновни за всичко! Тук не пиша за политици и партии защото те са на същото дередже. Лашкат се насам-натам като пияни гугутки. Все пак, за разлика от повечето блогъри, те могат да топнат пръстче в кацата с меда и за това сменят честичко и екипите. Процеса е описан достатъчно добре от класиците. Нашите. Не руските и не американските...
Общо взето Блогария е разделена на малки и големи общности съобразно предочитания Спасител и те са в голяма степен изолирани. Четат се помежду си и рядко влизат в конфликти. Подкрепят се едни други - ох, докосна ме!, въх, размисли ме!, хи-хи, усмихна ме! и т.н. Според мен конфликти има само там, където блогърите се познават и реално, а не само виртуално. Тогава „врагът“ е истински. Иначе как да се скарам с kokorcho, примерно (ако има такъв да ме прощава), като не знам точно какво е? Все едно да се разсърдя на някой канак от Нова Каледония... Така в тези затворени общества кипват бури в чаша вода, водят се малки битчици, но общо взето самочувствието е високо, а бъдещето - ведро. Ние сме добрите! Те са лошите!
Има и една трета група, която е голяма и най-ранообразна. Това са блогърите, които кръжат над нещата. За тях всичко е ясно, те го знаят, те са най-умни и пърхат волни над проблемите. Обикновено това са артистични натури и, ако не друго, поне са забавни... Най-досадни от тази група, а и от всички останали са тези, които се изживяват като Арбитри. Те могат всичко, разбират от всичко, знаят всичко... Заради оцеляване и набиране на нови „поседователи“ често използват мимикрията - „слизат“ на и под средното ниво, според техните представи, и контактуват с простосмъртните... Наричам тази малка, но непоколебима групичка неспасяемите. Единственото, за което мечтая в Блогария е да не ме причслите към тях :)))

13 коментара:

  1. :-) доста къртовски труд е паднал, но важното е, че резултатите са налице и блогпространството - било то медия или не - е структурирано.

    аз пък пребивавам тук главно да чета, и то все по-малко блогове и от време на време да напиша нещо. също като в реалния живот - от време на време ми се налага да кастря изчерпали се по взаимни причини контакти и говоря все по-кратко и рядко :-).

    а иначе - медия по мое мнение са не толкова отделните блогове, колкото блогпространството в неговата цялост. аз казах! :-))))))

    ОтговорИзтриване
  2. О, не! Не претендирам за класификатор. Някъде написах, че след класификацията идва регулацията... Умрем да се цитирам :)))
    Права си, че все по-малко интересни блогове остават... Всеки си пее познатата песен.
    С последното, което казваш, не съм много съгласен. Ако е така, то всяка кръчма е медия, особено на масите, на които са стигнали до: „а ти мене уважаваш ли ме!“. От друга страна си права - кръчмарската среда е в голяма степен е медиативна :)))

    ОтговорИзтриване
  3. е, след регулацията няма как да не се получи медия :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. Спомням си един твой стар пост. беше разгледал чужди блогове и се чудеше защо пишат толкова малко за политика. Основните теми били ежедневните малки неща. Напоследък и аз се опитвам да се дистанцирам от олелията. Е, ако взема отношение по нещо, ще ми олекне, но няма да променя ничии разбирания или позиция:)Интернет не е място, където може да се промени нещо. Просто отражение в криво огледало на реалният живот, допълнително изкривено от лични амбиции. Буря в чаша вода:)

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Владимир Иванов, ами аз все се старая и си обещвам да спра да пиша за политика, защото... наистина няма смисъл. Прав си за това, което пишеш. Писа ми го и преди, ама аз тогава се бях разбеснял по Бойко... Да, бури в чаша вода :)

    ОтговорИзтриване
  7. zaw12929/blog.bg,
    само на входа на Инферното е написано „Надежда всяка тука оставете!“. Мисля, че това е възможно, но трябва ооще малко време...

    ОтговорИзтриване
  8. само не разбрах защо трябва да се пише за политика, за да е медия, а не съм блондинка :-)))

    ОтговорИзтриване
  9. :))) не виждам къде съм направил пряко връзка между двете, пък и аз не съм блондин... Наистина политиката е голяма част от живота ни, но не цялата. От друга страна, ако блога ми се възприема като „Шок“ или Нова телевизия, наистина ще спря изявите си тук. :)

    ОтговорИзтриване
  10. мъртво вълнение, където никое мнение никаква стара или нова идея не надделява. Не обединява. Не сближава позиции, а уж…”Съединението прави силата!” Предците ни обединиха български територии, а ние разбихме силите на човешкия потенциал на стотици парчета. Това е отговора на въпроса: Медия ли е Интернет?! Да, най новата, оформяща се в движение и формираща по нов тип световна всеобхватна информационна система- по нов начин достъпна 24 часа в денонощието за всеки…който има желание да я ползва.

    ОтговорИзтриване
  11. zaw12929, не живея с мисълта, че моите терзания душевни допринасят кой знае колко за чиято и да е информираност :)

    ОтговорИзтриване
  12. slavuncho, Да, ама не, допринасят за размяна на мисли, а това има голямо значение, каквато опция друга медия не осигурява

    ОтговорИзтриване
  13. :) Благодаря, че намираш мисъл в това, което пиша :)

    ОтговорИзтриване