18.01.2011 г.

Linux? Защо пък не!

Тук можете да прочете една статия, в която доста точно са описани рисковете от използването на нелицензиран софтуер. Много от посочените заплахи са реални. Според мен, недостатък е едностранчивия поглед на автора, който проличава още в заглавието. Безалтернативно се определя за правилно използването само на лицензиран (платен) софтуер и дори не се споменава за GNU Linux дистрибуциите и възможностите, които осигуряват. Те бяха разбрани в голям брой страни - който се интересува може да направи справка, и техните правителства възприеха преминаването към отворения код като непосредствена цел. В част от тях той вече се използва успешно в държавната администрация.
Визираните от автора фирми, вместо да заплащат безумни пари за лицензиран софтуер, могат да преминат на Linux и това ще се отрази положително на бизнеса им. Вярно е, че има някои специализирани области, в които Linux разработчиците има какво още да направят, но те се броят на пръсти. Известно е, че в повечето фирми компютрите се използват като пишещи машиини или за игри и сърфиране в мрежата. Как ще организират работата на служителите във фирмата е работа на съответните управители. Как да се оптимизират разходите трябва да мислят собствениците. На който не му е известно колко струва Microsoft Windows & MS Office, може да се осведоми и да си направи изводи. Оттам нататък е лесно :)
За държава като нашата прахосването на милиони за лицензиран софтуер, които се дават за държавната администрация е, много меко казано, глупаво. Освен че около определянето на доставчика, посредника и закупуването на софтуера има отворени цели портали за далавери, друга „полза“ май няма. А, щях да забравя и разните „програмисти“, които се наемат срещу много щедро заплащане да „напишат“ нещо, което е отдавна написано и е свободно разпространяемо.
Разбира се, за да се използва ефективността и ефикасността, които Linux предлага, е необходимо държавническо мислене. То не е кой знае колко по-различно или по-особено от ежедневния ни мисловен процес. За съжаление нашият полителит се занимава с ритане по кокалчетата, подслушване, агенти, доносници и всичко останало, но е и с мисъл за оптимизация на управлението. Виждаме, по-точно - чуваме, че то е сведено до „Ало! Ало!“. Така ще бъде докато у нас се въртят и кепазят проамериканско и проруско лоби. Така ще бъде, докато не се намери някой, който да се замисли и за България, и за човешкия потенциал в нея...

:) Май и аз започнах като Катон Стари да завършвам всеки постинг с Ceterum censeo Carthaginem esse delendam! :)

4 коментара:

  1. Съгласен съм... за Картаген!
    :D

    ОтговорИзтриване
  2. Сега сериозно. Когато се спомене Линукс, веднага изкачат разни Касандри и започват да редят едни мантри
    "то не става за корпоративни цели", дрън дрън.

    За корпоративни цели може и да не става. Не знам. Но за българския бизнес в голям процент от случаите става. Тук това, което се разбира като голяма фирма, по света се води фирмичка.

    Знам няколко фирми, по български мащаб - средни, които ползват само линукс. Имат офиси в различни градове и т.н.

    Така че в повечето случаи използването или не на Линукс и друг софтуер с отворен код е въпрос единствено на желание, не на невъзможност да се ползва такъв софтуер.

    ОтговорИзтриване
  3. Май и преди го говорихме и bozho, като казва Касандри има предвид системните администратори:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех! Картаген... :)
    Какво да ви кажа. Системнте администратори са два вида: знаещи и незнаещи. Тези, които знаеха Unix естествено нямат пролем с Linux. Лошото е, че вече са на предпенсионна възраст. Има и доста хлапетия, които разбират и то много. Въпроса е да ги хванеш преди те да са хванали нанякъде... И аз не съм специалист, но доколкото чувам в мрежовите сървъри се използва основно Linux.
    Иначе, у нас като са се навъдили едни корпорации... мани, мани! Още повече, в статията става въпрос за фирми, които наистина са масово разпространени у нас - 2-3, най-много 5-10 човека. Единственият сериозен аргумент против, за който се сещам и не знам дали е решен, това е: вървят ли счетоводните програми под Linux. Ако не вървят кофти. Има млади момчета и момичета да сядат да пишат. Това е ниша за добър малък бизнес :), но - пак казвам - не знам, може и да е заета. Все пак, малко ли ще спести фирмичката като не купи продуктите на Microsoft за другите си компютри?
    Корпоративни цели... Нима администрациите на Франция, Русия, Китай и т.н. са с по-малки изисквания от една корпорация („западна“, разбира се)? Едва ли. Нима ние сме по-богати от тези страни?

    ОтговорИзтриване