26.03.2009 г.

Ранна лекция по демокрация

България отново получи порцията си приятелско подплясване по дупето - да не се смесва с приятелски огън, и снизходително потупване по рамото от посланика на САЩ у нас. Бареков мълчи като пукал и задава предварително написани въпроси без лични интерпретации. Дипломатката е неочаквано дипломатична и цялото и поведение излъчва желание да ни убеди в казаното от нея. Но – по същество. Оказа се, че Обама и неговият екип търсят решение на икономическата криза в историята – времето на Голямата депресия. До тук добре. Както се казва – техен проблем, въпреки че може да се спори доколко икономическите, политическите и т.н. условия тогава и сега са сравними. Лошото е, че според Макълдауни (по новия европейски образец – божее, к'ви сме шматки!!!, щото ако някой разбере омъжена ли е или не, пък като настъпи едно унижение на нейната сексуалност, пък като предизвика едни порно-фантазии... - майната ни, сами си го начукахме – дълбоко и без вазелин!) тяхното решение за справяне с кризата трябва да се възприеме от света и особено от техните приятели. Явно, че има и такива, щото вчера Костов (г-н) – най-големият икономист, политик, антикризисен експерт и т.н., според Бареков – разбира се!, с нездрав блясък в очите и потрепващ глас ни обясняваше колко велик е Обама (дори мъъъничко по-велик от самият Костов) и как трябва да приложим челния американски опит и у нас... Интересно, защо в Европа са на друго мнение, но... да не дълбаем повече за силата на зелените гущери... В тази връзка, интересни бяха „изпуснатите“ думи, че американското дипломатическо представителство било тук да ни помага. Дааа, интересни отношения между две суверенни държави или по скоро между империя и васална територия, но на кой му пука вече за това?! Естествено, бяха засегнати и проблемите на корупцията. Не мога да отрека - Макълдауни „призна“, че и в САЩ има такава и категорично отсече – България не може да се смята за образец на корупцията в света! Ех, даде на писачите за утре чудесни заглавия. То ще бъде радост, то ще бъдат благодарности... Обясни ни колко е недемократично купуването на гласове и проблемите, които създава с легитимността на изборите, но забрави и дума да обели за тази практика в САЩ и т.н, и т.п. Накрая Бареков произведе традиционната си новина – поне за мен, Соломон Паси бил дисидент! Е, те това не го знаех, но може ли човек всичко да знае?! Може! Костов може...

6 коментара:

  1. Веселбата тепърва започва и ще придобие особенно комичен развой, в момента в който Китай и Русия се отвържат от долара в избора си на заместваща световна валута.
    Това ще е удара, който американската икономика няма да може да понесе и ще донесе по-голяма разруха за страната им от обявяване на война от въпросните две държави.

    В крайна сметка, това не е от голямо значение, защото отдавна няма национални държави, а мултинационални компании , които ги управляват прикрити под благозвучното Г-20

    ОтговорИзтриване
  2. Много си прав, но с нашите пишман политици не съм сигурен дали ще ни е весело.
    Знаеш, че след Втората световна война САЩ, изролзвайки ситуацията, насилствено и изкуствено наложиха долара като международна валута. Това даде огромни предимства на тяхната икономика, а следователно и политика. Лошото за тях е, че идва време за плащане гяволъците, а още по-лошо е, че това ще се отрази на световната икономика и политика по трудно предвидим начин...

    ОтговорИзтриване
  3. Времената , които предстои да изживеем ще са интересни по няколко причини.
    1. Изчезването на държавите в смисъла им на суверенни и независими територии, обединяващи определени етноси, в определени правила - Националната политика, все повече отстъпва пред натиска на капитала в лицето му на МВФ, Г-7, Г-10 или там колкото още се сберат.
    2. Премахване на националният суверинитет и заменянето му с федерални спогодби, обслужващи целите на по-силно развитите икономики във федерацията - за пример ЕС и Азиатските спогодби
    3. Опорочаване на изборният процес, като право на волеви и свободен избор на личността, с цел делегиране на права за управление и заместването му с медийни манипулаци, изборни фалшификации, кражби на гласове и създаването на хамелеонов полиелит, обслужващ целите единствено на мултинационалният капитал.
    Нищо чудно след 20 години изборите да бъдат отхвърлени като анахронизъм и заменени с акционерни права, според финансовият ресурс на всеки един избирател.
    В смисъл, прескачаш определен имотен праг - имаш право на глас, т.е. финансово си впримчен в правилата на играта. Ще има избиратели с толкова права на глас, на колкото е оценен и капиталът им, а партиите ще се заменят от търговски сдружения.

    И в тая насока не е трудно да се предвиди накъде е тръгнал света :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Днес четох,че и Русия излиза със собствен план. Не съм икономист, но ми прави впечатление, че всяка държава си прави собствени планове. Ние сме изключение. Разбирам, че всеки гледа в собствения си двор и не мисля,че нещата ще се проточат и задълбочат.Да ни е яка гърбината:).

    ОтговорИзтриване
  5. към valsodar
    това е един от възможните сценарии, но е възможен и сценария на проекта "Венера" :). Надявам се, че разумът ще надделее и ще има сериозни икономически и политически промени. В противен случай, дори и твоят интересен, но и мрачен, сценарий може да ни се види детска приказка.

    ОтговорИзтриване
  6. към krizt
    Това е нормално. Не може да има универсален спасителен план. В такива огромни държави като САЩ и Русия той трябва да бъде конкретизиран и регионално. По-малките икономики също трябва да намерят своят път. Не може американската и българската икономика да се управляват по един и същи начин. Който твърди това или е платен мошеник или неграмотен лаик.
    Ние сме традиционно изключение. Преди години, в зората на демокрацията, имах нещастието да участвам в сглобяването на Търговският закон. Казвам сглобяване, защото разни пишман политици и икономисти, поназнайващи някой и друг език, мъкнеха от къде ли не преводи на местни търговски закони. То не бяха немски, френски, английски... Забравяха, че съответното законодателство е цялостна система и от него не може да се извади някаква универсална част. Забравиха и това, че в България - преди 1944 г. също е имало подобно законодателство. След като се запознах с него се убедих, че то е приложимо с малки изменения и е съобразено с нашите условия, което не е учудващо. Все пак, от материалите по търговско право, останали от баща ми знам, че у нас е имало сериозна традиция в това отношение. Както и да е. Първото издание на закона е трагикомична компилация, която все още се кърпи и допълва. Та така...

    ОтговорИзтриване