10.07.2009 г.

Кой ти го тури жено... името твое...

В последният брой на списание "Икономист", с коментари по събитията у нас, на пръв поглед нищо ново. Оценки, даване на акъл и т.н. Познато. Както обикновено, "ключа от бараката" е в края, където между другото се споменава за "нарастващото руско влияние, особено в енергетиката". Тъй де, борбата за влияние между Русия и Европа, а в най-новата история и САЩ, определя битието ни на Балканите. И няма никакво значение кой е на власт - леви, десни, център. Няма значение как се казва Лидерът - Сергей Станишев, Бойко Борисов или Петър Петров. Важното е да "усети" кой е силния на деня в света и да танцува по неговата свирка. Ако може да предвиди и малко напред, в бъдещето, още по-добре - и за него, и за страната. Ако не може - влиятелните чичковци от съответната "велика" сила, с активната помощ на местните кирякстефчовци, му скрояват шапката. Та това е проблемът ни през последните 150 - 200 години и, както вървят нещата - проблема, който още доста време ще определя живота ни.

2 коментара:

  1. Всъщност това са глупости, без възпитаниците си от тошово време още, Русия нямаше да има тези позиции, пък западняците си врът гагата къде не им е работа. Като им трябват пазари да инвестират и те само кяра си гледат и не им пука за "пули-тика" ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Икономическите лостове винаги са съществували. Като малко страна със слаба икономика, щем не щем трябва да се съобразяваме, но и да търсим и ние печалба. Лошото е когато се поддадем на политическите лостове. От тях има само вреда.

    ОтговорИзтриване