28.02.2013 г.

Самюъл Хънтингтън


Представям ви Самюъл Хънтингтън и неговата „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред“.
Книгата отдавна е на пазара и вероятно за много от вас, които се интересуват, не е новост. Въпреки това, ето няколко думи и от мен по конкретен повод. Разбира се, те в никакъв случай не се съотнасят с цялостните внушения и идеи на автора, а са опит да намерим България в света...

Ако приемем тезите на автора, представени в тази книга, или поне някои от тях, ще разберем защо нямаме никаква причина – нито политическа, нито икономическа, а най-малкото културологична да бъдем в НАТО и ЕС или пък в двете заедно.
В началото на Трета част Самюъл Хънтингтън прави анализ на ситуацията на Балканите след края на Студената война. Липсата на мнение за България е показателна и за това не са виновни американците. Апропо – към днешна дата едва ли би имало сериозна преоценка на позицията на Хънтингтън. Виновници са нашите дупедавци-политикани, които заради личните си интереси забравиха и род, и родина... Виновници сме и ние. И тези, който гласуваме, и тези, които негласуваме. Ние допуснахме и – най-вероятно, отново ще дадем гласовете си за някой от „политическия елит“ - „ново лице“ (или забравено старо) или ще останем „гордо“ в къщи... Ние помагаме за страшната демографската криза, за невероятната неграмотност, за... това, което сме и ако не открием бързичко „Кои сме?“ ще бъдем забравени... Самоопределението е най-важната ни стратегическа задача днес. Тази книга ни помага да разберем какви не сме... Едва след това трябва да решим Накъде и с Кой да вървим.

2 коментара:

  1. Ще напиша нещо за скорошния случай с Бисер Миланов-Петното. Ако Бисер Миланов-Петното наистина е извършил (без това да е силно пресилено или пълна лъжа за да бъде той злепоставен напълно и т.н) това (и то на жена) е нещо ужасно (и въобще не е за смях, шеги и т.н)- но аз все пак не знам какво е станало наистина и защо и къде Петното е бил арестуван наистина - все пак си мисля, че едва ли някоя жена би имала връзка с мъж с подобен прякор, поведение и т.н като Бисер Миланов-Петното и то без той да има никаква власт, големи доходи и т.н - а и ми се струва, че за да бъде счупена челюст (дори на жена - като се има предвид, че женските кости и т.н са по-слаби и малки от мъжките) е нужна сила от удар на квадратен метър - като при катастрофа (ако човек не си е сложил предпазен колан на предната седалка)- но все пак не съм лекар и не знам каква сила е нужна за това и т.н (но ми струва странно, че твърдят, че това е станало на 13 юни, а по всички новини и т.н съобщиха за това едва на 14 юни)- и все пак не знам какво е станало наистина.

    ОтговорИзтриване
  2. Eu escrevo a partir do estrangeiro

    Acho que precisamos : paz na terra e boa para o povo

    ОтговорИзтриване