16.12.2012 г.

Симптоми

-->
Какво е усещането да стреляш по невинни хора – мъже, жени и деца, затворени в някое училище?
Какво е усещането да поставиш бомба или да я взривиш със себе си на многолюдно обществено място?
Какво е усещането да риташ и газиш възрастен човек и да снимаш стореното с телефона си?
Какво е усещането възбуден да наблюдаваш в мрежата как бебе прави фелацио някому?
Какво е усещането...
Никога няма да разбера.
Не пиша за тези „новини“, които ни намират ежеминутно навсякъде, не защото махам пренебрежително с ръка и мисля, че съм „над нещата“. Не пиша защото нямам разбиране за тези страни на „човешката природа“. Дотолкова нямам, че понякога мисля, че всичко това не се случва. А и това човешката природа ли е?!
Мисля, че не. Това са симптомите на болестите на съвременното общество и колкото то е по-развито, според съвременните ни представи, толкова тези симптоми са по-силни.
Политиците от САЩ налагат демокрация по света, съобразно т.нар. „американски“ интереси, но не могат да създадат условия за елементарна човещина в страната си. Оценяват и съдят другите с божествена непримиримост и гняв, а всъщност... Забравете лицемерните филми, вижте фактите.
Не по-различно е по света и у нас.
Цигани и турци се гаврят с историята ни. Пияни учителки и учители вилнеят из класните стаи. Четиридесет (!!!) процента от младите хора в България не се занимават с Нищо..., а политиците говорят ли, говорят. Не спират.
Не пиша, защото често вече нямам думи. Болестите на това общество са нелечими. Някои чакат краят на света, но той е настъпил. Безсмислени са всякакви напъни за еволюции, революции, макар и доматени, и тем подобни.
Необходимо е ново Начало, но без Ной.

5 коментара:

  1. Никой няма обяснение, но ми се струва, че твърдението, че това се случва само днес е израз на нашето отчаяние, и безпомощност да променим нещата. Само че, когато едно общество върви по този път, рано или късно краят настъпва и се започва отначало. И Рим е мислел, че е вечен, но е загинал. Лошото е, че винаги върху руините, хората изграждат същото гнило общество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че няма нищо ново под Слънцето, но вече и варварите не вършат работа. А, може би, и заради тях всяко начало е като предишното...
      Надявам се, че маите са предсказали краят на един цикъл, и дано, в началото на следващия, се появят хората, разумните...

      Изтриване
  2. Ако познаваме Писанието добре, не би ни учудило, нито ще ни изненада всичко това, което става по света. Писано е!...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че е писано, писано е, но какво от това?!
      Човекът е животно, което не се учи от писаното, от историята си - най-общо. Използва я (манипулирана) за моментни политически цели, а смисъла се забравя...

      Изтриване