12.09.2009 г.

Фантазии

Някои казват, че границата между фантастика и фентъзи е много тънка, почти невидима. Други, стигат по-далеч - фентъзито произлизало от фантастиката или обратното?! Мисля си*, че двете са много различни в същността си. Да ги сравняваме днес е същото, както преди години да направят паралел между "Градът на Слънцето" на Томазо Кампанела и приказките на братя Грим. Фентъзи романите станаха възможни след прогреса на компютрите, с разширените им функции на пишещи машини и великите опции на текстовите редактори copy-paste. Така се появиха "тухлите", допълвани от "фантастичните" сериали, в които от неолита до цивилизациите на Вега, всички владеят перфектно източни бойни изкуства и говорят на английски... Фентъзи - приказки, с малко картинки, за пораснали трудночетящи деца. Фантастиката или научната фантастика е литература, в която крайният резултат е получен от впечатляващата ерудиция на автора, често енциклопедични знания и пребогата фантазия. Тя е по-скоро социално инженерство, прогноза за възможното бъдеще на обществото, често пъти - предупреждение... За съжаление, дори и тези умове не са могли да предвидят все по-разголващата ни действителност! Какво ли ни чака утре?! Ами, четете! Препоръчвам ви фантастиката от 60-те и 70-те години на миналият век :) И, не само англоезичната... * Тук не правя опит за научно или псевдонаучно изследване на проблема. Просто размисли...

2 коментара:

  1. Скоро попаднах на статия на Станислав Лем за оръжията на 21 век. Темата ме човърка и сигурно когато узрее другата седмица ще пиша, но колкото и да го уважавам той е далече от това, което се случва и ще се случва в тази област. Прав си, че нормален мозък не може да възприеме, такава действителност.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз по-скоро виждам реализация на тенденциите.
    Мисля, че много фантасти от по-"старото" поколение въобще не можаха да оценят и предвидят развитието на компютърните технологии, например.

    ОтговорИзтриване