10.11.2009 г.

Вечно живата

Вчера, една от лелите на жена ми, ни даде от нейната зимнина - да опитаме кое как е станало. Между другите вкуснотии имаше и лютеница. Не с „момиченце“, не с „хорце“, дори и не на някоя фирма, чието име навява мисли за италианското средиземноморие... Обикновена, селска лютеница. Докато си хапвах от нея, леко примижал от спомени и удоволствие, разбрах какво е основното предимство на нашенската консерва. Вътре нямаше подсладители, набухватели, уголемители, стабилизатори, консерватори и всичките останали физико-химически добавки, които оформят „букета“ на купешката консерва. Всеки зеленук бе набран „на ръка“, внимателно измит, нарязан и смесен с останалите. Нямаше дръжки от домати, чушки и отпадъци, приметени с някоя „доза“ от пода, чиито „вкус“ - макар и добре смлени, се усеща... Е, това са част от причините, поради които предпочитам „домашното“ пред продаваните смески на консервната, колбасарската и... и въобще на хранителната промишленост. Тук-таме по земята хората се усещат колко е важно да знаят какво пъхат в устата си и немалки групи ентусиасти се опитват да ни върнат към нормалната храна. Иначе, разликата между сегашните сурогати, с които се храним и хапчетата, радващи въображението на писателите-фантасти отпреди 30-40 години, е едниствено във формата... Накрая, за да предпазя евентуалния читател от умилителни възгласи: Да! Ауу! Колко вярно! Така е в България щото..., а в нормалните страни какви неща правят... и т.н., изрично подчертавам, че визирам не само нашата хранителна промишленост. Тя следва, и то със закъснение, тенденциите на световните производители, като внася и своя „принос“ за тяхното подобряване...

4 коментара:

  1. колко си прав, братко! аз едно време ритах срещу есенната буркан-кампания, но сега съм точно 180 градуса по-нататък по кръга :-)))

    още не ме бива в туршиите, но започвам да се уча. точно защото ми се хапва нещо истинско.

    ОтговорИзтриване
  2. Като домашното (домашната) ...... на магазина няма. Празното място е за каквото човек се сети.

    ОтговорИзтриване
  3. :) Младостта е времето на епичната любов/и, изпълнени с трагедия дни (ще ли да дойде?!) и емоционални нощи (дойде! ами сега?!), грандиозни планове, вечен живот и... и к'ви компоти, к'ви туршии?!
    След 40 човек разбира, че има и други органи, освен размножителните и решава да им угоди...
    Това е простата логика на живота :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Честно да ти кажа, след проявеното рвение да се изкарат още пари от мъката и радостта на българина - за домашната ракия става дума, очаквам щенията да се насочат към броя и вида компоти, зелето в бъчвата, зелените доматки и т.н. Какво пречи да им спретнем по едно данъче?! Време е и кладенците/бунарите/гераните, дето ги декларирахме безплатно, да заемат своето място във фискалната ни „политика“...

    ОтговорИзтриване